Thuisadvies Likdoorn (Eksteroog) – Voetzorg Son
Thuisadvies
Likdoorn (Eksteroog)
Een Likdoorn wordt in de volksmond ook wel Eksteroog genoemd. Een likdoorn is een meestal pijnlijke ingegroeide eeltplek. Door herhaaldelijke druk van buitenaf in combinatie met wrijving kunnen dode cellen vaak geen weg naar buiten vinden. Daardoor zoeken ze een weg naar binnen. De cellen vormen zich dan een eelt pit. Wanneer de likdoorn diep in de huid is gegroeid kan die bij één van de vele zenuwuiteinden uitkomen. Dan ontstaat vaak een stekende pijn.
De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van likdoorns zijn:
• Niet goed passend schoeisel (te nauw, te spits, te hoge hakken, te smalle hielen, etc.)
• Herhaaldelijke belastende bewegingen (hardlopen, gereedschappen, sporten, etc.)
• Onvoldoende persoonlijke verzorging (huidophoping veroorzaakt extra druk of wrijving, etc.)
• Ouder worden (dunnere huid, verdwijnen vetpolster, veranderingen in gewrichten, etc.)
• Suikerziekte
• Afwijkingen aan voet of tenen (Botwoekeringen, Hallux Valgus, Grieks voettype, Klauw-, hamer- of ruitertenen, etc.)
Er zijn verschillende soorten likdoorns. Om goed te kunnen bepalen met welke soort u te maken heeft, zal ik de kenmerken van de verschillende soorten likdoorns hieronder met u doornemen.
Welke soorten likdoorns bestaan er?
Gewone of harde likdoorn
De gewone of harde likdoorn (clavus of Heloma Durum) is een pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving. De harde likdoorn ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet. Deze wordt vaak veroorzaakt door niet goed passend schoeisel en afwijkingen aan de voet of tenen.
Weke likdoorn
Een weke likdoorn (clavus interdigitalis of Heloma Molle) bevindt zich tussen de tenen en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat. De zachte likdoorn is meestal het resultaat van botafwijkingen in de tenen of het dragen van verkeerde schoenen. Hierdoor kunnen de tenen dicht tegen elkaar worden gedrukt en blijft de huid tussen de tenen vaak zacht en week. De likdoorn wordt vaak omgeven door een verhard deel in de vorm van een soort ring. En lijkt op een oog, een eksteroog.
Zaadlikdoorn
De zaadlikdoorn (clavus miliare) lijkt op een klein graankorreltje. Hij staat bekend als de minst vervelende likdoorn. Deze likdoorn kan al ontstaan zonder dat er druk of wrijving optreedt. Hij komt voor op de voetzool en op de hiel. Deze komt met name voor bij oudere mensen en bij die een droge of een minder goed gevoede huid hebben. Er kan sprake zijn van een plaatselijke verdikking van de opperhuid.
Zenuwlikdoorn
De zenuwlikdoorn is verweven met zenuwtakjes, die zitten bekneld. Daarbij is voortdurende pijn aanwezig. Het is een vervelende likdoorn, die je het liefst zo snel mogelijk weg wilt hebben.
Vaatlikdoorn
De vaatlikdoorn (Vasculaire) is een likdoorn waarbij de fijne haarvaten van de lederhuid door zijn gewoekerd tot in de verhoorning. Oftewel de bloedvaatjes zijn mee gegroeid. Ze kunnen herkend worden aan de donkere vlekjes in de likdoorn. Ze zijn erg pijnlijk en ze komen veelal voor op de teentoppen en aan de zijde van de tenen. Deze kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
Zenuwvaatlikdoorn
Het uiterlijk van de zenuwvaatlikdoorn (neurovasculaire) is hetzelfde als van de vaatlikdoorn (vasculaire). Echter zijn bij deze likdoorn ook de zenuwuiteinden tijdens de verhoorning meegegroeid. De likdoorn is dan ook hypergevoelig en kan ook in de nacht veel pijn veroorzaken. Deze likdoorn komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
Voorkomen van een likdoorn:
• Draag goed passende schoenen, laat ze zeker niet knellen op en om de tenen
• Draag ruime sokken
• Hebben uw sokken een vervelende, in de weg zittende naad, draag dan uw sokken binnenste buiten
• Voorkom dat de sok dubbel gaat zitten, dat deze een vouw maakt
• Een voor u op maat gemaakte orthese kan u helpen
• Anti-druk techniek met o.a. vilt, Foam of andere materialen kan u helpen
• Nog een fijne manier is Wandelwol, dit kan zeker ook helpen
• Bewegingstherapie kan u helpen
• Goed aangemeten steunzolen van de podotherapeut
• En indien nodig operatie kan soelaas bieden in uiterste gevallen
Likdoorns kan ik op verschillende manieren behandelen. Met bovengenoemde mogelijkheden ter voorkoming van de likdoorn is al veel gewonnen. Het verwijderen van een likdoorn in eerste instantie met een mesje en een frees. Het kan ook met een chemische pakking. Als dat nodig is maak ik de plek vrij van druk. Het is vaak onmogelijk verwaarloosde of te diepe likdoorns in één keer weg te halen. En wanneer de oorzaak en het advies niet goed wordt opgevolgd, komt de likdoorn snel weer terug. Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. De meeste likdoorns zijn makkelijk te verwijderen en komen, indien advies correct opgevolgd, niet meer terug.
Wilt u graag van uw likdoorn(s) af? Maak dan gerust een afspraak en stuur een bericht naar 06-10287864 of mail naar fem@voetzorgson.nl