Veelgestelde Vragen – Voetzorg Son
Veelgestelde vragen
- Wordt een behandeling door de medisch pedicure vergoed?
De vergoeding van een medisch pedicure consult of therapie is afhankelijk van uw persoonlijke aanvullende verzekering of deze wel of niet of geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verzekeraar of de website van het kwaliteitsregister van Procert (www.kwaliteitsregisterpedicures.nl) raadplegen.
- Is een verwijsbrief noodzakelijk?
De medisch pedicure is direct toegankelijk. Dit betekent dat een verwijsbrief niet nodig is. Tenzij uw zorgverzekeraar dit wel wenst.
- Wat zijn de betalingsmogelijkheden bij Voetzorg Son?
U kunt bij Voetzorg Son direct betalen na behandeling of consult of therapie en/of direct bij aanschaf van een product. De betaling dient direct contant te worden voldaan of direct per mobiel internet bankieren. U krijgt desgewenst de factuur van uw behandeling en/of product mee naar huis zodat u deze in kan dienen bij uw verzekering en uw eigen administratie.
- Heb ik garantie op de behandeling, consult of therapie?
Garantie geven op gezondheid is niet mogelijk. Uiteraard sta ik voor een goede kwaliteit van mijn aangeboden behandelingen, consulten en/of therapieën.
- Hoe weet ik of mijn podotherapeutische zolen versleten zijn?
Vaak is dan te zien dat de bekleding slijtage vertoont. Bovendien kunt u slijtage opmerken door opkomst van (oude) klachten of ‘niet prettig meer dragen’ van de zolen. Soms kan de podotherapeut de zolen eenvoudig opknappen. Gemiddeld gaan de zolen 2-3 jaar mee. De levensduur van de zolen is afhankelijk van verschillende factoren als bijvoorbeeld werk, sport, soort schoenen en transpiratie. Bovendien kan de stand van de voet veranderen waardoor de zolen niet meer passend zijn.
De podotherapeutische zolen kunnen door de podotherapeut op maat gemaakt worden in uw schoenen. Sommige schoenen zijn echter niet geschikt voor een zooltherapie. Twijfelt u hierover? Vraag uw medisch pedicure dan om advies en uw zolen te beoordelen waarna zij u mogelijk doorverwijst naar de podotherapeut die u graag verder informeert over de mogelijkheden.
- Is een steunzool hetzelfde als een inlegzooltje van de schoenenwinkel?
Nee dat is niet hetzelfde. Een op maat gemaakte steunzool is specialistisch werk. Kant-en-klare inlegzooltjes zijn soms (even) comfortabel maar kunnen ook een averechts effect hebben. Er bestaat veel verwarring over individueel aangemeten steunzolen en de inlegzolen en kleine zolen van rubber, kurk of ander materiaal die je zo koopt bij een schoenwinkel of sportzaak deze hebben over het algemeen een algemene gemiddelde maatvoering en zijn niet precies voor u op maat. Tegenwoordig zijn steunzolen, inlays of correctiezolen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. Ze passen doorgaans probleemloos in alle modieuze schoenen. Ook het aanmeten gebeurt met behulp van de modernste digitale technieken. Deze zijn dan precies voor u op maat gemaakt.
- Kan ik mijn schoenen met naaldhakken nog dragen?
Het kan geen kwaad om eens een keertje op hoge hakken te lopen. Liefst niet hoger dan 3 cm. Maar doe je dit te vaak, dan krijg je niet alleen mogelijk te maken met ernstige voetproblemen. Het is ook nog eens slecht voor je bekken, heup, rug en knieën. Bij hoge hakken neemt de druk op je voorvoet toe. Hoge hakken kunnen ook de oorzaak zijn van een verkorting van de achillespees en kuitspieren. Ik adviseer u regelmatig hoge hakken af te wisselen met platte schoenen.
- Wat wordt bedoeld met Diabetische Voet?
Diabetische voet is een ander woord voor lange termijn complicaties aan de voet bij diabetici. Cliënten met diabetes hebben meer kans op voetproblemen en huidproblemen. Bij diabetes is het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord. De alvleesklier maakt dan niet genoeg insuline meer aan. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, is er op den duur kans op zenuwbeschadiging (dat heet ook wel neuropathie). Die combinatie maakt de voet ernstig kwetsbaar. Omdat het gevoel en de doorbloeding vermindert, worden wondjes en/of een blaar niet snel genoeg opgemerkt en verloopt de genezing vele malen moeilijker. En is er hoge kans op bloedingen en infecties. Bij de behandeling van de diabetische voet heeft de Medisch Pedicure een belangrijke rol. Zij ondersteunt de Podotherapeut hierin bij het verzorgen, rapporteren, waarnemen en doorsturen van de cliënt.
- Wat wordt bedoeld met Reumatische Voet?
Reuma is de verzamelnaam van aandoeningen die te maken hebben met ons bewegingsapparaat, ons bewegingsstelsel. Een ontsteking in één of meer gewrichten heet ook wel: artritis. De meest voorkomende vorm is ‘reumatoïde artritis’. Veel mensen met een reumatische aandoening hebben last van hun voeten. Staan en lopen doet pijn door zwelling van de gewrichten. En mogelijk door vochtophoping in en rondom de gewrichten. Door vergroeiingen ontstaan een soort knobbels onder de voetzool die pijnlijk zijn bij het lopen. Dit wordt de reumatische voet genoemd.
Typerend voor de ‘reumatische voet’ is scheefgroei van de tenen waardoor hamertenen of klauwtenen kunnen ontstaan. Omdat er zoveel soorten reuma zijn, is ‘reumapatiënt met voetklachten’ een betere aanduiding.
- Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?
Schoenen mogen niet knellen of te los zitten. Nieuwe schoenen moet in een keer goed en comfortabel zitten. Schoenen nog moeten inlopen is een fabel. Naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten veranderen van schoenmaat. Ook onderling kunnen ze verschillen in lengte of breedte. Laat altijd je beide voeten opmeten in de winkel of bij uw Medisch Pedicure. Vooral belangrijk is voldoende speelruimte in de voorvoet. Vuistregel is een schoen die één centimeter langer is dan je voet. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen. De ideale hoogte van een hak voor zowel mannen als vrouwen is maximaal 3 cm.
Let ook op een stevige zool en een harde hielpartij. De hielpartij moet goed aansluiten op uw hiel. Een laag uitgesneden wreef geeft weinig evenwicht. Wanneer de schoen niet goed aansluit bij de wreef, gaat ook je voet bij de hiel slippen. Dit kan blaren en eelt veroorzaken. Koop schoenen van zacht leer die meteen lekker zitten. Je voet zal zich eerder naar de schoen vormen dan andersom, met alle complicaties tot gevolg.
- Kun je blaren voorkomen?
Iedereen heeft wel eens last van een blaar op de voet of tenen. Ze ontstaan door wrijving in combinatie met druk op de huid. Bijvoorbeeld door het dragen van nieuwe, vaak nog stugge schoenen. Maar ook in een maat te groot kun je door steeds te slippen in de schoen een blaar oplopen. De pasvorm is dus heel erg belangrijk.
Enkele tips om blaren te voorkomen:
- Loop niet de hele dag op nieuwe schoenen maar wissel eens af met je ‘oude’ schoenen
- Hou je voeten droog
- Ga nooit met blote voeten in je schoenen
- Trek goede sokken aan met stevige hielen en tenen. Wol of katoen zit lekker maar houdt vocht vast. Synthetische sokken zorgen juist dat vocht wordt afgevoerd. Sokken van goede kwaliteit verminderen de wrijving aanzienlijk en verkleinen dus de kans op blaren.
- Gebruik wandelwol indien u gaat wandelen of werken.
- Gebruik een orthese om druk te voorkomen
- Kun je eeltplekken voorkomen?
Eelt heeft een functie. Eelt is een natuurlijk beschermingsmiddel dat het lichaam aanmaakt als reactie op druk of wrijving. Eelt op de voeten ontstaat vaak wanneer het lichaamsgewicht ongelijk verdeeld is. Of wanneer je verkeerde of te krappe schoenen draagt of een ander voetprobleem hebt. Eelt kun je nooit helemaal voorkomen.
Om je voeten zacht te houden en kloven te voorkomen, is een wekelijks voetenbad van 5 minuten een aanrader. Wanneer de huid voldoende week is, kun je gemakkelijker eelt wegvijlen met een eeltvijl of puimsteen. Alle eelt weghalen is niet verstandig omdat je voeten altijd een beschermlaagje nodig hebben. Nog beter is regelmatig een afspraak maken met de Medisch Pedicure voor professionele verwijdering en/of advies hierin.
- Wat is een nagelbeugel?
Een nagelbeugel is een op maat gemaakt hulpmiddel om ingroeiende teennagels te corrigeren. Met behulp van een nagelbeugel wordt de nagel uit de nagelwal getild waardoor de scherpe rand niet meer in de huid drukt. De pijn zakt direct en de nagel kan weer normaal uitgroeien.
Een ingroeiende nagel komt vaak door te kleine schoenen of door het te schuin afknippen van de nagels. Het is een pijnlijke aandoening met een hoog risico op een ontsteking. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de Medisch Pedicure.
- Wat is een orthese?
Een orthese is een siliconen hulpmiddel ter voorkoming van druk of wrijving. Het werkt druk verlichtend en/of corrigerend of regulerend. Je kunt er een teenstand mee corrigeren of reguleren, een likdoorn mee voorkomen of bijvoorbeeld een hallux valgus knobbel mee ontzien van druk, etc.
- Kan ik voor mijn kind de oefentherapie ook vooruit boeken?
Het is heel goed om een structuur te bieden aan uw kind en op vaste dagen en tijdstippen de therapie uit te voeren. De actieve massage helpt bij de spierontwikkeling en is goed tegen spierstijfheid en is ook goed voor de doorbloeding van de weefsels in de benen en voeten. Het is dus zelfs aan te raden om meerdere datums vast te leggen zodat u zeker bent dat u uw therapie voort kunt zetten en u niet te lang hoeft te wachten.
- Kan ik de Wandelwol ook voor mijn vriend(in) / Moeder / Vader bij jou aanschaffen?
Ja hoor, dat is geen probleem. Zolang de persoon aan wie u de Wandelwol geeft zelf goed kan inschatten of het baat heeft bij hem/haar. Heeft meneer of mevrouw Neuropathie dan is het helaas af te raden om het te gebruiken.
- Kan ik de Wandelwol voor mijn Vader aanschaffen bij jou voor in zijn klompen te gebruiken?
Ja hoor, geen probleem. Zolang uw vader geen Neuropathie heeft want dan is het helaas af te raden en zolang hij er zelf baat bij heeft en het als prettig en bijna zeker als een opluchting ervaart.
- Ik zit eigenlijk allang bij een andere pedicure, maar nu kan zij niet/is op vakantie. Kan ik bij u terecht?
Natuurlijk kunt u bij mij terecht voor een behandeling. Dat staat vrij en u zit nergens aan vast. Echter wordt er wél bij onze eerste kennismaking een anamnese afgenomen omdat ik niemand zonder mijn eigen onderzoek behandel. Ongeacht de gegevens van andere disciplines of collega’s. Daarna staat u bij mij in het systeem en is het vervolgens mogelijk om wanneer het u fijn vindt een behandeling te boeken. Ook bij deelbehandelingen wordt eerst een anamnese afgenomen. En bij overige behandelingen ook. U kunt daarna gewoon altijd bij mij terecht wanneer nodig. En u gaat wanneer u wilt gewoon weer terug naar uw huidige pedicure.
- Ik zit bij een andere pedicure, maar kan ik bij u mijn schoenen laten reinigen en de Wandelwol aanschaffen?
Ja hoor geen probleem. Voor het schoenen reinigen gelden dan alleen wel aparte tarieven. En de Wandelwol is voor een vaste (landelijke) prijs verkrijgbaar bij mij in de praktijk.