Thuisadvies Diabetes & Reumatoïde Artritis – Voetzorg Son
Thuisadvies
Diabetes & Reumatische voeten
Wat is het verschil tussen een gezonde voet, een diabetes voet en/of een reumatische voet?
Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is en hoe u het beste een diabetische en/of reumatische voet kunt verzorgen.
Diabetische voetverzorging
Voor een diabetes patiënt is het zeer belangrijk om zijn of haar voeten regelmatig te laten verzorgen. In principe is een behandeling bij diabetici hetzelfde als bij niet-diabetici. Ook geef ik u adviezen mee over de verzorging van uw voeten thuis. Hiervoor is een adviezenlijstje samengesteld.
In de praktijk is ook een informatieve folder aanwezig vanuit de brancheorganisatie Provoet en samenwerkende organisaties.
Complicaties
Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans u heeft op late complicaties. Problemen aan de voeten is er daar een van. Net als problemen met ogen, nieren, zenuwen en/of bloedvaten.
Gelukkig krijgt lang niet iedereen met deze complicaties te maken. Bovendien kunt u zelf een heleboel doen om klachten te voorkomen.
Symptomen
De diabetische voet is onder andere te herkennen aan:
- Droge huid van de voeten of kloven
- Minder gevoel in de voeten tintelingen of pijn
- Vaak koude voeten
- Wondjes die moeilijk genezen
- Verkleuringen aan de huid van de tenen of voeten
Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren voorkomt u wondjes en ernstige infecties.
Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een Medisch Pedicure?
Meestal als men last krijgt van kloven, eelt, likdoorns, blaren, wondjes of verkleuringen. Deze mogen zij nooit zelf behandelen. Een regelmatig bezoek aan de Medisch Pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen.
Ook wanneer er (nog) geen klachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar, preventief, voor een controlebehandeling naar een Medisch Pedicure met de aantekening ‘Diabetische Voet´ te gaan. Het voorkomen van voetproblemen bij patiënten met diabetes is één van de belangrijkste taken van de gecertificeerde Medisch Pedicure. Deze kunt u herkennen aan de Provoet bordjes. En aan het diploma in de praktijk.
Naast de voetbehandelingen, geeft de Medisch Pedicure adviezen over verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zo nodig adviseer ik u contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut.
Oorzaken
Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose gehalte kan op den duur de zenuwen in uw lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is er een grotere kans op beschadigingen, infecties en zweren. Omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in uw benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose gehalte tast ook de bloedvaten aan. Het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u het eerst aan uw voeten, omdat voeten het meest ver verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.
Controle afspraak…
Goede bloedglucosewaarden zijn van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen. Ook als u net diabetes heeft. Regelmatig een controleafspraak maken is en blijft belangrijk. Zowel controle door uzelf (dagelijks) als door een Medisch Pedicure, podotherapeut of in de voetenpoli (minimaal één keer per jaar). Aarzel niet om dit te doen: het spaart uw voeten.
Voorkomen
U kunt veel zelf doen om klachten te voorkomen. Een paar tips:
- Bekijk uw voeten dagelijks. Let op genoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met uw arts of podotherapeut.
- Verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik géén likdoornpleisters.
- Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.
- Loop niet op blote voeten en zorg voor (platte) schoenen die goed passen.
- Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en zorg dat ze meteen goed voelen, er mag niks knellen of drukken of schuiven.
- Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten.
- Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op steentjes, spijkertjes, nietjes, stiksels of harde naden of versleten/ uitstekende/ dubbel zittende schoenmaterialen.
- Knip uw nagels recht af en niet te kort.
- Gebruik géén kruik in bed, neem liever thermosokken.
- Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming. Daarvoor bestaan eenvoudige oefeningen.
- Was uw voeten regelmatig, maar neem geen voetenbaden.
- Vermijd extreme temperaturen. (zoals sauna)
- Droog de voeten goed en deppend af. Liefst met een aparte handdoek.
- Smeer droge voeten in met een geschikte voetencrème.
- Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van uw voet. Dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plekken in de schoen.
Schoenadviezen
In de loop van een mensenleven zakt de voet door. Daardoor wordt de voet langer en breder. Het volgende is daarom van belang:
- Laat uw voeten altijd opmeten bij het kopen van schoenen. Hierdoor voorkomt u dat u te kleine en/of te nauwe schoenen koopt.
- Koop uw schoenen in de middaguren, dan zijn uw voeten meer opgezet en voorkomt het risico van het kopen van te kleine schoenen.
- De hak moet breed en laag zijn (max. 2 cm).
- De zool moet veerkrachtig, schokbrekend en warmte-isolerend, vocht afvoerend en ademend zijn.
- Koop schoenen van glad en soepel materiaal.
- Let op dat er geen harde randen en/of naden in de schoenen zitten.
- Koop bij voorkeur een schoen met een veter- of klittenbandsluiting.
- Let er op dat de loopzool soepel, maar niet te dun is.
- De tenen moeten voldoende ruimte hebben, zowel in de hoogte als in de breedte.
- De hiel moet goed omsloten zijn, maar mag niet knellen of schuiven.
- Kousen en sokken moeten goed passen: zonder naden, draadjes of stoppen en zonder knellende boorden.
Reumatische voetverzorging
Heeft u vergroeiingen of een afwijkende stand van de voet(en)? Dan is het mogelijk dat uw schoenen minder goed passen. U kunt daardoor eeltvorming en likdoorns krijgen. Ook kunnen uw nagels afwijkingen gaan vertonen als uw tenen niet de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Een behandeling bij Medisch Pedicure Fem van Hastenberg kan dan zinvol zijn. Ik ben in het bezit van de aantekening “voetverzorging bij reumapatiënten”.
Als reumapatiënt heeft u bijna altijd te maken met ongewenste eelt- en likdoornvorming aan uw voeten. Dit heeft te maken met:
- De veranderende stand van voet en tenen
- Het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift
- Het weefsel om de gewrichten die mogelijke afwijkingen vormen als noduli, bunions, cystes etc.
- Schoenen die niet goed (meer) passen
Als reumapatiënt kunt u ook last krijgen van verandering aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een stand afwijking van de voet(en).
Symptomen
De reumatische voet is onder andere te herkennen aan:
- Het dik en warm worden van gewrichten
- Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
- Pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt
Nagelafwijkingen
De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:
- Verkleuring
- Verdikte of juist extreem dunne nagels
- Brokkelige nagels
- Eeltvorming onder de nagels
- Ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)
Waar kunt u naartoe voor voetverzorging?
De voeten van reumapatiënten zijn vaak gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of stand afwijkingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming.
Voor een Medisch Pedicure behandeling van reumatische voeten is specifieke kennis noodzakelijk. Ik ben in het bezit van deze kennis d.m.v. het certificaat “Voetverzorging bij Reumapatiënten”.
Ik kan u adviseren op het gebied van huidverzorgingsmiddelen, keuze van schoenen en indien nodig naar uw huisarts, specialist of podotherapeut te gaan.
Schoenadviezen
Door stand verandering van uw voet, veranderingen aan uw gewrichten en/of het veranderen van het beschermende weefsel onder de bal van uw voet, is het kopen van schoenen niet altijd eenvoudig.
Bij de keuze van uw schoenen geven wij Medisch Pedicures de volgende adviezen om mogelijke klachten te voorkomen:
- De schoen moet een halve tot een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen, omdat de voeten tijdens het afwikkelen langer worden.
- De schoenen moeten breed genoeg zijn.
- Uw hiel moet stevig in het hielstuk zitten en de tenen mogen niet uit hun stand worden gedrukt.
- Hiel- en zijstuk moeten stevig zijn en steun geven.
- Schoenen mogen niet knellen bij de bal van de voet.
- Schoenen zonder stiknaden aan de voorkant zijn het bete.
- Lederen schoenen ventileren het beste.
- De zool moet buigzaam zijn en voor dagelijks gebruik is een hakhoogte van maximaal 2-3 centimeter aan te raden.
- Koop uw schoenen in de middaguren, dan zijn uw voeten meer opgezet en voorkomt u het risico van het kopen van te kleine schoenen.
- Goed voorbeeld zijn goede wandelschoenen of stevige (tennis) sportschoenen.
Wanneer het advies goed en consequent wordt opgevolgd, heeft u veel profijt van uw behandeling.
Het is dus in uw eigen belang om therapietrouw te handelen. Tijdige behandeling voorkomt vervelende complicaties en/of helpt erger te voorkomen of helpt herstel beter.
Wacht niet te lang met uw bezoek aan uw Medisch Pedicure. Uw Medisch Pedicure heeft het juiste gereedschap en de juiste toepasbare passende producten. Ga vooral niet proberen om deze problemen zelf op te lossen.
Wilt u graag advies en/of een behandeling? Maak dan gerust een afspraak en stuur een bericht naar 06-10287864 of mail naar fem@voetzorgson.nl